Impressie van de conferentie van de International Association for the Study of Dreams (IASD)

Door Maarten | wo, 06/26/2019 - 12:45

De afgelopen 5 dagen nam ik deel aan de internationale droomconferentie van de IASD in Rolduc (Kerkrade). Ondergedompeld waren we - ongeveer 280 deelnemers uit 31 landen over heel de wereld - in zo'n mooie open en blije sfeer. We deelden dromen en er waren heel veel inleidingen, waarin mensen iets vertelden over hun manier van werken met dromen.

Zelf was ik een van de vrijwilligers in de boekhandel tijdens de conferentie. Daarnaast hadden we nog ruim tijd om aan de conferentie deel te nemen. Ook waren veel deelnemers vanuit Nederland aanwezig, veel aangesloten bij de Vereniging Studie van Dromen. Omdat ik daar pas kort lid van ben, was het een mooie kans om meerderen van hen te spreken.

Parallel waren er steeds ongeveer 8 inleidingen tegelijk in de verschillende zalen. Daarmee was het lastig kiezen. Hieronder een impressie van wat mij het meest inspireerde:

Kate Adams, over hoe zij met kinderen en hun dromen werkt en daar onderzoek naar doet.

Robert Hoss vertelde over hoe binnen de IASD wordt gewerkt met dromen met de inzichten van Jung, Perls en Ullman.

Jean Cambell (wat een prachtige verschijning heeft zij, klein van stuk en misschien wel 75 jaar) combineert het lichaamswerk van de bio-energetica met droomwerk. Zij liet ons b.v. vanuit ons dagbewustzijn kriskras door de zaal lopen en dan vanuit ons droombewustzijn (door je te verbinden met een figuur uit je droom).

Clare Johnson liet ons ervaren hoe we licht (lucidity) kunnen inzetten in zowel ons dag- als ons droombewustzijn.

Gayle Delaney leerde ons hoe je nieuwsgierigheid en open vragen in kunt zetten als begeleider in droomwerk. En ook een zin als: "Als dit mijn droom was, dan zou ik ...". Zo kun je je eigen beleving bij een droom van een ander op tafel leggen, zonder dat je jouw interpretatie oplegt.

Marja Moors nodigde ons uit om in reactie op elkaar droom(fragmenten) en associaties in te brengen, zodat het één lange reis werd die we samen maakten langs al die droombeelden.

Katarzyna Kaminska vergeleek het droombewustzijn met zoals een moeder met haar baby in een staat van mijmeren verkeert waarin moeder en baby met elkaar praten. Wanneer je met een droomgroep een droom onderzoekt vormt de groep een container waarbinnen de droom zich mag ontvouwen. Ieder is afgestemd en vult vanuit een collectief onderbewuste mee aan.

Marta Aarli werkt als psychotherapeut met cliënten. Op een gegeven moment begon de cliënt haar dromen in te brengen. Ook Marta begon haar dromen in relatie tot de cliënt in te brengen. Toen bleek het hele team rondom de cliënt te dromen. Dit duurt nu al twee jaar en nog steeds gaat de therapie door. Marta vertelde dat zij en haar team zo niet alleen vanuit hun dagbewustzijn maar ook vanuit hun onbewuste nachtbewustzijn werken aan de heling van de cliënt.

Absoluut de moeite waard om eens mee te maken zo'n IASD conferentie.